Search
Close this search box.

Toimintamme

Hyvä sisäilman laatu on yhteinen asia

Home-ja kosteusvaurio-ongelma koskettaa Suomessa päivittäin yli 700.000 ihmistä. Heistä 400.000 altistuu kodeissa ja loput julkisrakennuksissa. Merkittävä osa Suomen rakennuskannasta on peruskorjausiässä.Yli 600.000 suomalaista saa erilaisia oireita altistuessaan homeille ja useat tuhannet vuosittain sairastuvat vakavasti.

On tärkeää varmistaa tutkimuksin rakennusten kunto ja tätä kautta saada tietoa mahdollisia korjaustoimenpiteitä varten. Tämä ennaltaehkäisee terveyshaittojen syntymistä. Homekoiratutkimus on turvallinen, tarkka ja kustannustehokas tapa saada selvyys rakennuksen kunnosta ja tätä kautta sisäilman laadusta.

Milloin homekoira on oikea ratkaisu?

Homekoiratarkastus on kustannustehokas

Homekoiratarkastuksessa selvitetään rakenteiden mikrobiologista kuntoa.

Homeongelmien taustalla voi olla korjaamaton vesivahinko, puutteellisesti toimiva ilmanvaihto, riskirakenteet kuten tasakatto, valesokkeli ja sen päällä puukoolaukset sekä piilossa olevat huonolaatuiset vesiputket, tuulettumattomat rakenneosat, puutteellinen hulevesien ohjaus, puuttuvat vesieristeet ja rakenneaikainen kosteus.

Ongelmista voi kertoa poikkeava maakellarimainen, tunkkainen, pistävä tai makea haju sisäilmassa, pintojen kupruilu ja värierot.

Homekoiratarkastuksen avulla tietoa oireilun syistä

Päänsärky, sydämen tykytys, hengitystieoireilu, ihottuma, silmäoireilu ja muut selittämättömät oireet saattavat johtua kiinteistön sisäilman ongelmista.

  • Kärsinkö tietämättäni homeesta?
  • Voivatko oireeni johtua sisäilmasta?
  • Onko turvallista sopia kiinteistökaupoista
  • Onko työpaikallani homeongelma?
  • Mihin kohdistan korjaustoimenpiteet?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin on mahdollista saada vastaus teettämällä ammattimaisesti suoritettu homekoiratarkastus.

Luotettava ja kustannustehokas

Homekoiratarkastus on pintojarikkomaton tapa löytää rakenteiden sisällä piilevät homekasvustot. Tarkka, siisti, nopea, luotettava ja kustannustehokas.

Voidaan suorittaa kaikissa sääolosuhteissa ympäri vuoden. Tarkastusraportti on hyvä työkalu korjaussuunnittelussa ja toimii näyttönä mahdollisissa kiinteistökauppojen riitatilanteissa

Hämeen Homekoirat on koulutettu, kokenut ja luotettava päätoiminen alan ammattilainen.

Homekoira apuna selvityksessä

Julkisrakennusten hometarkastus

Sisäilmaongelma on suuri työhyvinvoinnin heikentäjä. Sairauspoissaoloista kertyy merkittävä taakka sekä työnantajalle että tekijälle. Myös suuret kuntien sekä seurakuntien julkisrakennukset, kuten koulut, toimistot ja seurakuntatalot on mahdollista tutkia kustannustehokkaasti koiran avulla. Homekoiratutkimus on yksi työkalu kun arvioidaan rakennuksen mahdollisia purku-tai korjaustoimenpiteitä.

Tietoa kiinteistön ja huoneiston korjaustarpeisiin

Homekoiraa voidaan käyttää alkuselvitysmenetelmänä homeen paikallistamisessa, selvittää korjaustarvetta ja sen laajuutta sekä tarkastaa homesaneerauksen tai tiivistyksen onnistuminen. Koiran havaintojen perusteella jatkotutkimukset ja toimenpiteet voidaan kohdentaa oikein.

Homekoira mukaan kiinteistökauppaan

Oma koti on useimmiten suurin rahallinen investointimme. Kiinteistön todellinen kunto ja sen perusteella muodostuva kiinteistön hinta-arvio halutaan selvittää puolueettomasti. Osto-ja myyntitilanteissa  on molempien osapuolien kannalta järkevää varmistaa tilojen terve ja turvallinen sisäilman laatu.

Mitä homekoira­tarkastuksessa tapahtuu? 

Hämeen Homekoirien suorittama tarkastus tehdään alusta loppuun ympärisöministeriön alaisen työryhmän ohjeistuksen mukaisesti.

Tilaaja saa tarjouksen, jossa on kerrottu tarkastuksen sisältö, summa ja tarkastusaika. Mukana tulee Homekoiran tilaajanohje.  Kun tarjous on hyväksytty, asiakas saa ohjeet homekoiratarkastusta varten sekä esihaastattelun.

Tarkastusta varten tarvitaan tilojen pohjapiirustus sekä nähtäville kaikki olemassa olevat dokumentit, tekniset piirustukset, tarkastusraportit ym. Tarkastuksen alussa allekirjoitetaan toimeksiantosopimus ja dokumentit sekä esihaastattelu käydään läpi. Sitten ohjaaja tarkastaa tilat ilman koiraa sisä ja ulkopuolelta kirjaten havainnot ylös.

Tilat tarkastetaan 2-3 kokeneella koiralla ja mahdolliset ilmaisut merkitään pohjapiirrokseen. Tarkastustulos analysoidaan välittömästi. Tarkastuksesta saa tarkan tutkimusraportin, jonka avulla voidaan jatkotutkimus ja toimenpidesuunnitelmat kohdentaa oikein. Riitatilanteissa raportti on oikeuskelpoinen näyttö.

”Kymmenen vuotta sitten ostetun, viisikymmenluvulla rakennetun ja täysin peruskorjatun kivitaloni kahdessa huoneessa oli tunkkainen ja raskas sisäilma. Päätin selvittää hajun syytä ja kutsuin paikalle homekoiraohjaajan. Koira teki ilmaisun väliseinän ja kaapiston väliseen kapeaan rakoon. Myöhemmissä tutkimuksissa selvisi, että tällä kohtaa oli vesikatossa paikallinen vuotokohta, josta oli vesi päässyt seinärakenteeseen. Homekoiran avulla vauriokohta paikallistettiin nopeasti ja tarkasti. Korjaus päästiin kohdentamaan tehokkaasti juuri oikeaan kohtaan.
Mari Ojaniemi
” Matkani aikana vuokra-asuntoni pakastin oli valuttanut vedet lattialle. Uuden pakastimen tuloa odotellessani alkoi mietityttää, mitä lattiarakenteissa pari viikkoa muhinut vesi mahdollisesti oli aiheuttanut. Tilasin paikalle homekoiratutkimuksen. Ohjaajan molemmat koirat ilmaisivat mikrobiperäistä hajua vuotokohdassa. Sen sijaan, että olisi vain uusittu lattiapinnoite, rakenteet avattiin ja kaikki vaurioitunut materiaali poistettiin tarkasti ja korvattiin uusilla. Näin estettiin ongelman leviäminen laajemmalle.”
Jenna Hämäläinen

Homekoira­tarkastusten ammattilainen palvelukseesi

Ota meihin yhteyttä niin tarkastamme kohteesi home-ja kosteusvaurio-ongelmat.