Search
Close this search box.

Kiinteistökauppa

Homekoiratarkastus ja asuinkiinteistökauppa

 Asunnon tai kiinteistön osto ja myynti

Tarkastusten avulla parannetaan kiinteistökaupan osapuolten turvaa ja ennaltaehkäistään homevaurioihin liittyviä kiinteistökauppariitoja. Kohteessa kannattaa ensin teettää homekoiratarkastus selvittämään löytyykö rakenteista piileviä homevaurioita. Koiratarkastus on edullinen ja tarkka ensimmäisen portaan tarkastusmenetelmä selvittämään yleensä piiloon jäävät mikrobivauriot. Koirien jälkeen suositellaan asuinkaupan kuntotarkastusta selvittämään rakenteet ja korjaushistoria ja lopuksi kohdennettu kuntotutkimus, mikäli homekoirat ovat ilmaisseet useita kohtia.

Myyjän vastuu. Tiedonanto­velvollisuus. Salainen piilovirhe.

Myyjällä on 5 vuoden vastuu myymästään kiinteistöstä ja 2 vuoden vastuu myymästään osakkeesta alkaen siitä, kun kaupat on tehty. Vastuu kattaa myös salaiset virheet, jotka on mahdollista löytää homekoiran avulla pintojarikkomattomasti. Salaisten virheiden olemassaolo kannattaa selvittää erityisesti uusissa tai peruskorjatuissa kohteissa.

Myyjällä on tiedonantovelvollisuus erityisesti kiinteistön puutteiden osalta.  Kiinteistön on vastattava sitä mitä on sovittu, tai mitä ostajan on perusteltua odottaa. Myyjä ei saa kertoa ostajalle virheellistä tietoa, vaan antaa kaikki ne tiedot, joita hänen asemassaan olevan pitäisi tietää omistamastaan kiinteistöstä. Myyjä ei kuitenkaan aina tiedä rakennuksen todellisesta kunnosta. Siksi kiinteistössä kannattaa homekoiratarkastuksen avulla selvittää mahdolliset rakenteiden sisällä piilevät homevauriot.

Ennen kauppaa havaittuihin vikoihin ei voi enää kaupan jälkeen vedota virheenä.

Ostajan vastuu. Selonottovelvollisuus. Ehdollinen ostotarjous. Määrämuotoinen esisopimus

Ostajan ennakkotarkastusvelvollisuudeksi riittää tilojen huolellinen ja aistinvaraisesti tapahtuva tarkastus. Mikäli tarkastettaessa löytyy kosteusjälkiä, täytyy kiinteistö tarkastaa perusteellisemmin. Ostajan on ensi tilassa vedottava havaittuun virheeseen, jotta se johtaisi myyjän vastuuseen.

Riskirakenteiden kunto kannattaa selvittää erityisellä huolella. Kun selonottovelvollisuus on täytetty, on mahdollista vedota virheeseen kaupan teon jälkeen kohtuullisessa ajassa (4-6 kk), mikäli kohteen kunto poikkeaa oleellisesti sovitusta. Pelkkä ostotarjous ei ole sitova, vaan siihen tarvitaan määrämuotoinen esisopimus.

Kannattaa teettää tarkastus ennen sitovia sopimuksia. Jos homekoiratarkastus tehdään ostotarjouksen jälkeen, voidaan ehdolliseen ostotarjoukseen kirjata, että jo sovitusta kaupasta voi vetäytyä seuraamuksetta homekoiratarkastuksen mahdollisten tulosten perusteella.

Kiinteistökauppariita. Homekoiraraportin juridinen merkitys.

Kun homekoiratarkastus tehdään kaupanteon jälkeen, on kysymys kaupankohteen virheperusteista.

Tällaiset tapaukset johtavat usein riitoihin ja oikeuskäsittelyihin. Ne ovat epätoivottuja ja yleensä kalliita molemmille osapuolille.

Kannattaa konsultoida asunto-ja kiinteistökauppoihin erikoistunutta asianajotoimistoa. Homekoiratarkastuksesta saatava tarkastusraportti toimii näyttönä oikeudessa.

Sisäilmasta johtuva oireilu

Myyjän vastuu. Terveyshaitta. Oireet.Salainen piilovirhe.

Lain mukaan terveyshaittana pidetään altistumista terveydelle haitalliselle aineelle tai olosuhteelle siten että sairauden tai sen oireiden ilmeneminen on mahdollista.

Homevaurioista aiheutuvia sairauden oireita ovat esimerkiksi päänsärky, iho oireet, silmä oireet, nenän tukkoisuus, niveloireet, jatkuva yskä, erilaiset tulehdukset kuten poskiontelo ja keuhkoputkentulehdukset, nenäveren vuodot, hengenahdistus, lihasnykinä, keskittymis ja muistivaikeudet, huimaus, univaikeudet, aivosumu. Pitkäaikaiselle toksisuudelle altistumisen seurauksena mahdollisesti syntyvät vakavat sairaudet kuten reuma ja kasvaimet, sekä keuhkoahtauma.

Kiinteistökauppariita. Sisäilmahaitta-aineita.

Suuri osa vakavaa terveyshaittaa aiheuttavista homevaurioista on riskirakenteissa olevia piilovaurioita. Homekoiran avulla löydetään merkittävä osa näistä rakenteiden ja materiaalien sisäosissa elävistä homelajeista, joiden aineenvaihduntatuotteita ei pidä esiintyä ihmisen hengitysilmassa. Sisäilmassa voi esiintyä lukuisia eri tekijöitä, jotka aiheuttavat terveydellistä oireilua, mm VOC- yhdisteitä (rakennus ja sisustusmateriaalit), PAH-yhdisteitä (vesieristeenä käytetty kivihiilipiki vaikkapa tervapaperissa), asbestia, teollisia kuituja.

Home on yksi yleisimmistä haitta-aineista ja helposti löydettävissä homekoiratarkastuksen avulla.

Mikäli epäilee homeen olevan oireiden taustalla, kannattaa tarkastus teettää mahdollisimman nopeasti eikä odottaa oireiden pahenemista. Oireet eivät poistu. Jatkuva oleilu vaurioituneissa tiloissa usein johtaa uusien oireiden syntymiseen ja mahdollisesti pysyvään sairauteen kuten astmaan.

Homekoira­tarkastusten ammattilainen palvelukseesi

Ota meihin yhteyttä niin tarkastamme kohteesi home-ja kosteusvaurio-ongelmat.